• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • Mainbody Dark Theme
  • Mainbody Light Theme
  • Layout: 2 Left columns + Mainbody
  • Layout: Mainbody + 2 Right columns
Orgels tekst (categorietekst)

Moreau-orgel St. Jan - Gouda

E-mailadres Afdrukken PDF
In 1732 besloot het toenmalige kerkbestuur van de Goudse St.-Janskerk tot vervanging van het in zeer slechte staat verkerende orgel van Hendrik Niehoff. De keuze viel op de uit Vlaanderen afkomstige en in Rotterdam woonachtige orgelbouwer Jacob François Moreau, die voor het destijds uitzonderlijk hoge bedrag van 47.642 guldens, 19 stuivers en 8 penningen, een orgel bouwde met 52 registers, verdeeld over 3 klavieren en pedaal.
Op 13 mei 1736 werd het nieuwe instrument in gebruik genomen.

Sindsdien hebben vele orgelbouwer aan het Moreau-orgel gewerkt, zoals o.a. Hermanuss Hess (broer van de toenmalige organist en beiaardier van de St.-Jan, Joachim Hess), F.G. Heyneman, J. Mittenreiter, N.A. Lohman (aan wie de huidige fraaie speeltafel is te danken), C.G.F. en J.F. Witte (van wie de huidige tongwerken zijn) en Fa. J. de Koff (die het Bovenwerk in een zwelkast plaatste)

Alle foto's van het Moreau-orgel: René Koster
Lees meer...
 

Leeflang-orgel St. Jan - Gouda

E-mailadres Afdrukken PDF
Sinds 1963 ontbrak in het koor een orgel waarop door de Stichting Gouds Orgelcomité het initiatief is genomen om gelden bijeen te brengen om een nieuw orgel te laten plaatsen in het koor van de Grote of St.-Janskerk, mede met het oog op de langdurige restauratie van het Moreau-orgel. In 1974 kreeg  Orgelbouw Ernst Leeflang BV te Apeldoorn de opdracht tot bouw van het orgel. Adviseur was Arie J. Keijzer, toenmalig organist van concertgebouw ‘De Doelen’ te Rotterdam.
 
Op zaterdag 21 juli 1975 werd het koororgel feestelijk in gebruik genomen. Tijdens de grote restauratie van de kerk en het Moreauorgel vonden de erediensten in het koor plaats. Het koororgel bleek goed in staat de gemeentezang te begeleiden. Daarnaast werden de orgelconcerten in de zomercyclus op het koororgel gehouden. 
 
De kas van het orgel in enigszins aangepast aan de laatgotische ruimte van het koor. Het verfijnde en vergulde houtsnijwerk is van de beeldhouwer J. van der Vliet te Gouda.
Het orgel staat met de achterzijde naar de kooromloop. De volgende tekst is dan zichtbaar: “Wij timmeren aan de weg, wat zullen we ons nog wensen. De zegen komt van God, de gunst van goede mensen.

Alle foto's van het Leeflang-orgel: René Koster
Lees meer...
 

Huisorgel

E-mailadres Afdrukken PDF

altMijn huisorgel is 1988 gebouwd door Fama & Raadgever.
Het is een mechanisch sleeplade orgel met twee klavieren en vrij pedaal en het heeft een bijzonder fraaie en warme klank.
Het is een instrument waar ik na ruim 20 jaar nog steeds met veel plezier op studeer!
Zeer plezierig is het feit dat er drie aparte 8 voet’s registers opzitten, zoadat je optimaal triospel kunt studeren.

Alle foto's van het huisorgel: Anneke en Christiaan Ingelse
Lees meer...