Mitterreither-Sonatine

Informatie

Jaar van uitgave: 2021
Uitgever: Boeijenga Music Publications

Beschrijving

De Mitterreither – Sonatine heb ik speciaal gecomponeerd voor het door Johannes Josephus Mitterreither in 1779 gebouwde Kabinetorgel dat in 2016 in de Grote of Sint Janskerk van Gouda werd geplaatst en destijds door de firma Slooff Orgelbouw werd gerestaureerd.

 

Het 1e deel van deze sonatine is in een klassieke sonatevorm geschreven.

Het wat weemoedige 2e deel heeft een A-B-A liedvorm en het laatste deel is een opgewekt dansachtig rondo.

In de registratieaanwijzingen is, met name in het 2e deel, rekening gehouden met de mogelijkheden van een gedeeld klavier: bas – discant.

Uiteraard laat deze sonatine zich ook prima realiseren op orgels met meerdere klavieren.

Ook op andere toetsinstrumenten kan dit werk gespeeld worden prima gespeeld worden.

Op een klavecimbel is het wel wenselijk om daarbij twee manualen te hebben, anders laat deel 2 van deze sonatine zich niet zo go goed realiseren met name doordat hierin de linker en rechterhand een aantal keren in het zelfde toongebied moeten spelen en daardoor de uitkomende melodie niet goed naar voren kan komen.

Bij uitvoering op de piano doet zich dit probleem nauwelijks voor, omdat met de dynamische mogelijkheden van dit instrument de uitkomende melodie met de aanslag goed laat realiseren.

Dit werk is opgenomen op de cd-productie: ‘Christiaan Ingelse bespeelt de 4 orgels van de Goudse St. Janskerk en is verkrijgbaar via de website van de Sint Janskerk www.sintjan.com

Omslag: “Rythm and Blues”

Olieverf op doek door Anneke Ingelse; www.anneke-ingelse.nl

 

Meer afbeeldingen

Geplaatst op: 01/05/2021 | Laatst gewijzigd op: 04/05/2021